Voor mijn werk als leefstijlconsulent stond ik aan het roer voor de promotie van de campagne 30 dagen gezonder. Zoals de naam suggereert, was het doel van deze landelijke actie om in 30 dagen een nieuwe gezonde gewoonte aan te leren. Onder het motto practice what you preach zou ik zelf natuurlijk ook mee doen. Ik zou dagelijks 10.000 stappen gaan zetten. Een paar dagen voor de start van de challenge kreeg ik een andere ingeving: Ga 30 dagen van social media af. No way, dacht ik, daar heb ik echt geen zin in. Bovendien kan dat ook helemaal niet als eigen ondernemer. En het valt ook reuze mee met mijn social media gebruik dus waarom zou ik dit doen?
Nou, dat is me de afgelopen maand wel duidelijk geworden. Ik besloot namelijk om naar de ingeving te handelen. Ik heb met mezelf de afspraak dat ik me vaker laat leiden door mijn intuïtie, dus ik liet mezelf geen keuze. Met frisse tegenzin verwijderde ik op 28 februari Instagram, Facebook en LinkedIn van mijn telefoon. Waar ik dit deel van het wereldwijde web sloot, ging een andere wereld voor me open.
Oké, ik verwachtte wel dat ik iets meer rust zou ervaren door mijn telefoon vaker links te laten liggen, maar verder? Ik had geen idee. Mijn social media detox leverde zoveel op dat ik er nog eens 11 dagen achteraan heb geplakt. Dit zijn de 5 grootste veranderingen die ik merkte door social media links te laten liggen.
1. Geweldige slaap
Met stip op 1 staat slaap. Als je me vooraf had verteld dat mijn social media gebruik zoveel invloed zou hebben op mijn slaap dan had ik je niet geloofd. Ik heb namelijk sinds een paar jaar de gewoonte om mijn telefoon en laptop om 20.30 uur aan de kant te schuiven. Als ik bij uitzondering na die tijd toch een beeldscherm gebruik, dan doe ik dit altijd met een blauwlichtfilter. En sowieso komt mijn telefoon nóóit de slaapkamer in. Ik dacht daarom dat beeldschermen niet de oorzaak waren van mijn slaapissues. Nu klinkt slaapissues zwaarder dan het is, maar ik had soms
wel moeite om in slaap te komen. Met als gevolg dat ik gemiddeld 1 dag in de week maar 2 tot 5 uur sliep. Als je hier ook weleens last van hebt gehad, hoef ik je niet uit te leggen dat de dag erna minder soepel verloopt dan na een nacht met 7 of 8 uur slaap.
Nou, de afgelopen maand heb ik heerlijk geslapen en dat doe ik nog steeds. Zodra mijn hoofd het kussen raakt ben ik weg, iets wat ik niet eerder heb meegemaakt. Zelfs na drukke dagen of een avondje uit met veel prikkels. Iedere dag als ik bij het wakker worden besef dat ik weer direct in slaap ben gevallen voel ik me zó dankbaar. Dit alleen maakt het minderen met social media voor mij de moeite waard!
2. Minder overprikkeling
Ken je het gevoel dat je voorhoofd vol watten lijkt te zitten, je ogen zwaar zijn en je niet meer helemaal scherp ziet? Voor mij zijn dit tekenen dat ik overprikkeld ben. Natuurlijk zijn er talloze factoren die bijdragen aan overprikkeling, maar ik heb gemerkt dat social media een belangrijke bron is. Voordat ik social media gedag zei was ik toch vaak geneigd om tussendoor snel even door Instagram te scrollen. Tijdens mijn ontbijt, terwijl mijn computer opstartte of als ik stond te wachten op het station. Ik dacht dat dit momentjes van ontspanning voor me waren. Nu weet ik dat het tegenovergestelde waar is. Een tijd geleden las ik in Het Slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis al dat je brein die momenten van niets doen nodig heeft om prikkels te verwerken. Nu heb ik dat ook mogen ervaren.
3. Rust en vertrouwen
Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan ondernemen is dat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Ik heb altijd 101 ideeën en als ondernemer heb ik de vrijheid om te kiezen met welk idee ik aan de slag ga. Mijn passie voor mijn werk maakt dat ik continu aan het leren en ontwikkelen ben en vooruit wil. Tegelijkertijd zorgt mijn drive ervoor dat ik ongeduldig kan zijn. Het is mijn uitdaging om vaker stil te staan, focus te houden en ieder stapje te vieren. Ik ontdekte in de afgelopen maand dat social media deze uitdaging vergroot. Enerzijds omdat het me extra inspiratie geeft, bovenop de stroom ideeën die ik zelf al heb, en anderzijds omdat ik mezelf vergelijk met andere ondernemers die ‘verder’ zijn dan ik. Onbewust kreeg ik door deze vergelijking het gevoel dat ik achter liep. Dit veranderde toen ik social media vermeed. Ik kreeg meer rust en focus en durfde meer te vertrouwen op de stappen die ik zette.
4. JOMO
De laatste jaren ben ik geswitcht van kamp FOMO (Fear Of Missing Out) naar kamp JOMO (Joy Of Missing Out). Althans, dat dacht ik. Want mijn social media detox liet me zien dat ik vaker FOMO heb dan me lief is. Boeken die je gelezen móet hebben, cursussen die je leven veranderen en evenementen waar je echt bij wilt zijn. Ook al had ik de wilskracht om niet direct tot aankoop over te gaan, de overvloed aan aanbiedingen maakte wel dat ik het in overweging nam. Naast dat dit afwegingproces energie kost, leek het alsof ik een kans aan me voorbij liet gaan en daarmee als het ware iets verloor wat ik nooit had gehad. Het stoppen met social media gaf me de joy terug van ergens niet in mee te gaan.
5. Productief werken
Al jaren heb ik mijn notificaties van social media uitstaan zodat ik niet word afgeleid. Ik dacht dat ik daarmee voldoende maatregelen had getroffen om productief te werken. Maar wat bleek? Pas toen ik niet meer op social media ‘mocht’ merkte ik hoe vaak ik tussendoor geneigd ben om éven op social media te gaan. Als ik vastliep bij het schrijven van een mail of een lastig telefoontje uitstelde, dan bood Instagram een uitweg. En voor ik het wist waren er zo 20 minuten met doelloos scrollen voorbij. Vervolgens baalde ik van de verspilde tijd én de taak die ik uitstelde lag er nog steeds. Door social media te vermijden hield ik niet alleen (productieve) tijd over, maar leerde ik mezelf ook beter kennen. Op welke momenten was ik geneigd om naar mijn telefoon te grijpen? Wat gebeurde er dan in mij? Voorheen had ik dit minder in de gaten, omdat ik in de tussentijd de Instagram app had geopend en daarmee een tijdelijke oplossing had voor mijn probleem. Nu dit verboden terrein was kon ik niet op de automatische piloot naar deze quick-fix grijpen. Dit gaf me de ruimte om bij mezelf in te checken.
Online & offline combineren
Ik had verwacht dat ik dolblij zou zijn als ik na 30 dagen weer gewoon op social media kon gaan. Het tegendeel bleek waar, ik zag er zelfs een beetje tegenop. De komende tijd ga ik ontdekken hoe ik de voordelen van het online én offline zijn kan combineren.
Ik ben heel benieuwd: Hoe is jouw relatie met social media? Breng jij meer tijd scrollend door dan je zou willen? Of lukt het je juist goed om je beeldschermtijd beperkt te houden en heb je goede tips om hierin balans te vinden? Laten we elkaar inspireren!
Comments